Kong Vinter på besøk

.. og forberedelsene til dette "staselige" besøket har vært mange. Vi bor kanskje ikke på en gård, men vi lar ikke gårdsdrømmen stoppe av den grunn. Vel vitende om at vinteren nærmet seg, har vi jobbet med å få til gode og varme muligheter for Tag og Extra, som jo bor ute hele året. Det er ikke polarhunder det er snakk om, men to border collier, og jeg er påpasselig med at de skal ha mulighet til å komme seg inn i varmen. Innedelen av hundegården har derfor fått opp én varmelampe, og den har foreløpig holdt veldig bra som eneste varmekilde til det isolerte rommet, i tillegg til at de har halm og sagflis å ligge på. Om natten er de kun inne i innedelen, og lite varme slipper ut gjennom luken. Planen er å få opp varmelampe nr 2 når det begynner å bli ordentlig kaldt. 


Tag viser stolt frem XL-beinet han fikk!

Vi hadde litt problemer med at halmen ble strødd rundt i hele bingen og dermed ikke ga noe liggekomfort. Dette førte til unødvendig høyt forbruk av halm til nesten ingen nytte. Vi bestemte oss derfor for å lage et par hundesenger for å gi de litt bedre komfort. Disse er laget av terassebord og snekret til en ramme som vi fylte med halm. Resultatet ble bedre enn forventet. Halmen holder seg inni, og de går på do utenfor. Varmelampene vil henge over sengene. 

Når det kommer til trivsel, så ser jeg jo at både Tag og Extra virkelig elsker å bo ute. Tag er ikke akkurat det man kan kalle en voksen og seriøs hund, snarere tvert i mot. Han elsker å leke og ha det moro, og hva er vel ikke bedre enn å kunne leke dagen lang med "lillebror" Extra? De to hannhundene kommer ekstremt godt overens, og går sammen ute og inne på dagtid. Om natten sover de i hver sin del. Jeg krysser fingrene og håper det holder seg når Extra trår inn i de voksnes rekker også. Grunnlaget er i alle fall sikret!

Utedelen av hundegården blir oppdatert til våren. Vi var usikre på om vi skulle skynde oss og ta det før vinteren, men med alt annet utenom hundene kom vi frem til at det ble for liten tid. Derfor har vi bare gjort midlertidige reparasjoner, før vi begynner det ordentlige arbeidet til våren. Da skal vi bytte ut hele utedelen, og få opp tryggere og bedre netting, nytt treverk og også tak. 

En av de andre forberedelsene våre for vinteren innebar en helt annen dyreart: vi har nemlig fått oss kaniner! But hold your horses - dette er ikke av den koselige grunnen at vi ville ha nye kjæledyr. Jeg er nemlig veldig opptatt av dyrevelferd, og ønsker at maten jeg spiser skal ha levd et godt liv. Jeg velger økologiske kjøtt- og meieriprodukter i butikkene og kjøper økologiske egg rett fra en gård like oppi her. Men den aller sikreste måten å vite at dyrene har det bra på, er ved å ha de selv. Som sagt bor vi ikke på en gård (enda), men vi sørger for minigårdsbruk i hagen. Vi bygget en innhegning på 8 kvm til kaninene, med en høyde på 2 meter. Det ble plutselig litt travelt for oss med å få ferdig nettingen, for med barn og andre dyr, tar ting ofte fortere litt mer tid enn forventet. Kaninene kom før innhegningen var ferdig, og da ble det satt opp provisoriske hus av steinblokker, og presenning til tak for å unngå rovfugler. 

Vi kjøpte inn to huer av rasen liten tysk vedder, og en hann og ei hue av rasen rex (min favoritt). Disse skulle være våre avlskaniner, men idyllen ble kortvarig da den ene vedderen av ulike årsaker måtte slaktes etter kort tid. Det ble dog nydelig mat, og skinnet ligger i fryseren klar for garving når jeg får utstyret jeg har bestilt. Tre kaniner er litt i minste laget, dette skal tross alt være mat for oss og hundene, så jeg var raskt på utkikk etter noen nye kaniner. Rase er ikke så viktig for meg, bare de er større enn dvergkaniner, og unge nok til at introduksjon med de andre skal gå så lett som mulig. Kaniner er ekstremt territorielle dyr, og å ha de i koloni som vi har, danner en godt sammensveiset gruppe som ikke nødvendigvis ser på med blide øyne at det kommer noen nye inn i hegnet. 

Begge kriteriene mine ble møtt, men størrelsen mer enn noe annet, da jeg fant en som solgte kaninunger i nærheten. Bare for å ha mitt på det tørre, så klikker jeg meg ikke inn på annonser hvor kjælekaniner selges. Jeg er fullt ærlig med hva jeg skal bruke kaninene mine til, og jeg vet at ikke alle ønsker at kaninene deres skal ende opp som middag. Som sagt ble det ene kriteriet mitt virkelig møtt, jeg har nemlig gått i anskaffelse av verdens største kaninrase: belgisk kjempe! Jeg visste de ble store, jeg visste det veldig godt. Men jeg var nok ikke forberedt på at de skulle være større enn de vi hadde fra før i en alder av 9 uker. Heldigvis hadde vi allerede laget et ganske stort hus til de fra før, og de fikk lett plass inni der begge to. Introduksjonen gikk smertefritt, og hele eksteriøret av bingen var ferdig. Innvendig har vj fremdeles store planer om utvidelse, slik at de får flere hus, hyller og aktiviteter. 

I går kom snøen brått på oss, og vi måtte haste i gang med enda et stort hus i går. Vi fikk det opp etter litt arbeid, og stappet det med halm før vi byttet ut det siste provisoriske huset. Det ble godkjent. Nå er det nok plass og skjulesteder av ulike slag i hegnet, samt hoppe- og løpeplass på midten. Det tydeligste tegnet på at de trives er helt klart de daglige gledeshoppene alle kaninene utøver. Der de hopper i lufta og gjør akrobatiske øvelser og spreller med beina. 

Den største utfordringen jeg ser er definitivt kulden som vinteren fører med seg. Ikke bare skal vi sørge for at kaninene har det varmt og tørt, men vannet deres fryser jo så klart fort til. Vi må finne en god og effektiv løsning som sikrer de god tilgang på drikkevann. Vi har midlertidige løsninger for ekstrem kulde så de ikke blir så kalde at det går utover trivselen deres. 

2 kommentarer

Prima

12.11.2017 kl.21:16

Spennende, og jeg liker tankene dine om egne kaniner til eget forbruk.

Eva-Lena N. Buhaug

13.11.2017 kl.11:16

Prima: Takk! :-)

Skriv en ny kommentar

Eva-Lena N. Buhaug

Eva-Lena N. Buhaug

26, Drammen

Mitt navn er Eva-Lena N. Buhaug og jeg blogger om mitt liv med våre dyr, men hundene spesielt. Vi har én whippet, én staff, tre border collier og ei border collieblanding til omplassering, i tillegg til to katter, to barn på 8 og 10 år og kaniner til matproduksjon. Er utdannet innen hund og hundetrening, og jobber med dette. Holder kurs og show. Min store hobby er gjeterhund!

Kategorier

Arkiv

hits