Gjeting i Rondane!

Jeg er i en veldig stille periode i bloggingen min, og egentlig livet generelt. Jeg er fremdeles ikke frisk, men noen dager er bedre enn andre. I helgen var vi i Rondane for å lære litt mer gjeting, og for å kose oss på fjellet. Jeg gikk såklart glipp av en del av treningen, for jeg blir så fort mentalt sliten at jeg må trekke meg tilbake og bare koble av, men jeg lærte masse de få gangene vi var innpå hos sauen. 

Extra er virkelig en helt fantastisk hund å jobbe med på sau. Jeg har vært så heldig med han at ord blir fattige når jeg skal prøve å beskrive hvor insane god han er. Han har virkelig alt av instinkter på plass, han er behersket, naturlig, tenker riktig, førermyk og snill mot sauen (løper ikke inn for å bite). Han skjermer bra, har en veldig god dyrefølelse (dvs han får med seg hvor sauene har tenkt seg) og vi gjør det bedre for hver eneste gang vi er på sauen. Vi har allerede fått høre hvor knall han er, og han er bare 7 mnd! Vi startet å tenne ordentlig og trene på sau for en snau mnd siden! Lille klumpen er bare en valp enda, jeg gleder meg til å se han som voksen! 


Extra 7 mnd på etterdriv (fører sauen etter meg)


Nettopp skjermet (løpt rundt sauen) og inn på etterdriving

Vi sov i gamlehuset på Fallet Nordre, som ligger i bunn av Rondane. Her var det utrolig vakkert, og samboeren min André sin beskrivelse av morgenen når vi samlet oss rundt frokostbordet med de andre som også sov i gamlehuset, var virkelig passende: "Dette er som farmen! Står opp tidlig, spiser frokost i et gammelt hus, og nå skal vi snart ut og jobbe." Den stemningen var helt fantastisk! 

Fra før helgen har jeg begynt å legge på kommando for høyre og venstre, og det å gå inn mot sauen. Vi trener også mye på lydigheten rundt sauene, særlig på det å dekke når han får beskjed. Dette blir vanskeligere og vanskeligere etterhvert som lysten hans på å gjete øker, og desto viktigere å lære han at når han hører så får han lov til å gjøre noe gøy med sauen, for eksempel å ta et kort hent eller skjerme de. Hører han ikke, får han ikke tilgang på sauen. 

I helgen begynte vi å terpe på innkalling fra sau, og dette begynte å gå strålende. Jeg fikk tilbakemelding på et meget godt kroppsspråk og veldig god bruk av stemmen. Lys og vennlig med en gang han gjør noe bra, kraftig og skarp når han gjør ting han ikke får lov til - samt at jeg tilpasser meg godt etter situasjonen og hvor "heit" han er i hodet. Det vil si at jeg når inn uten å være for mye for han. 

Fremover nå skal vi trene på det vi har lært og terpe på det. Øke hans selvtillit rundt sauen og rett og slett la han vokse og modne litt. Man skal være forsiktig med å legge for mye press på de i så ung alder. De blir fort slitne i hodet, og det skal være positivt for de å holde på. Samtidig skal man passe på sauen og ivareta deres velferd også. Sauen skal stole på hunden i den grad at de ikke forventer en hund som plutselig ruser inn og angriper de. En kontrollert hund flytter sauen på en rolig og behersket måte uten at sauen blir alt for stresset. 

Jeg er så fornøyd med denne karen at jeg kan ikke få sagt det! Han er et naturtalent uten sidestykke! 


Extra står og holder stand da sauene forsvant inn mellom trær og gjerde. En uhyre vanskelig situasjon, særlig for en ung og uerfaren hund, men vi lot han få tid til å teste, erfare og tenke litt på egenhånd, og jaggu løste han situasjonen selv også! 

3 kommentarer

Susanne og Zorro

03.09.2017 kl.12:30

så herlig og kunne gjete på fjellet :) Extra er kjempe fin!

Prima

03.09.2017 kl.16:17

Grattis så utrolig gøy å lese:)

Siw

11.10.2017 kl.18:12

Hunder som gjeter er noe av det mest imponerende som fins :-) Lykke til videre!

Skriv en ny kommentar

Eva-Lena N. Buhaug

Eva-Lena N. Buhaug

26, Drammen

Mitt navn er Eva-Lena N. Buhaug og jeg blogger om mitt liv med våre dyr, men hundene spesielt. Vi har én whippet, én staff, tre border collier og ei border collieblanding til omplassering, i tillegg til to katter, to barn på 8 og 10 år og kaniner til matproduksjon. Er utdannet innen hund og hundetrening, og jobber med dette. Holder kurs og show. Min store hobby er gjeterhund!

Kategorier

Arkiv

hits